torstai 15. kesäkuuta 2017

Terveelliset makeuttajat

Salut, messieurs-dames. Ennen kuin päädyin rajaamaan sokerin käytön sallituksi korkeintaan vain herkkupäivinä olin lueskellut sen haitallisuudesta terveydelle useista lähteistä. Lopultakin jopa ”ravitsemusasiantuntijat” ovat alkaneet huomata, miten haitallista sokeri on muullekin kuin hampaille ja vartalon pitämiseksi timminä. Viatonta voita on pidettynä pääsyyllisenä lihavuudelle, sydän- ja verisuonitaudeille ja kakkostyypin diabetekselle. Viime vuosina seurantatutkimuksissa on ilmennyt, että sokeri häiritsee kehon normaalia aineenvaihduntaa. Nämä aineenvaihdunnan häiriöt taas lisäävät riskiä sairastua juuri niihin sairauksiin, joista on syytetty vuosikausia kovaa rasvaa.
Valintani taustallani oli myös turhamainen uteliaisuus, sillä kuulemma sokerittomuus parantaisi ihon kuntoa, ja ihoni saisi kaunistua olkoonkin se paljon paremmassa kunnossa kuin edellisenä kesänä.

Sokeriton ruokavalio ei ole ihan oikeasti ollut minulle luopumista mistään hyvästä. Sen sijaan olen korvannut sokerin paremmilla vaihtoehdoilla, joiden avulla voin myös leipoa sille päälle sattuessani. Tässä postauksessa esittelen teille kolme terveellisempää vaihtoehtoa sokerille. :)


Tipautan kahviin ja sokerittomaan kaakaoon Cologranin tai Canderellin steviatabletteja. Yksi tabletti makeuttaa tarpeeksi, joskin kaakaokahvi on parasta kahdella.

Makeustuspuriste ja alla oleva jauho valmistetaan stevia rebaudiana -nimisestä kasvista eli makeasta lehdestä. Se kasvaa luonnonvaraisena Etelä-Amerikassa, ja sitä viljellään Etelä-Amerikan maiden lisäksi nykyään muun muassa Aasian ja Lähi-Idän maissa. Kasvista voidaan valmistaa luonnonmukaista sekä täysin hiilihydraatitonta makeusainetta, jota kutsutaan nimellä stevioliglykosidit – tuttavallisemmin stevia.

Vihersmoothie on parempaa kun sitä makeuttaa pikkuisen Canderellin steviajauheella. Purkissa lukee sen sopivan mainiosti murojen, jogurtin ja hedelmien makeuttamiseen sekä leivontaan. Stevia ei sitten korvaa leivonnassa täysin sokeria, koska se ei toimi niin sanotusti ruokana hiivalle.

Vaihdoin tavallisen sokerin leivonnassa karppisokeriin. Sen maku, koostumus ja ulkonäkö muistuttavat enemmän tavallista sokeria, joskaan siitä ei imeydy lainkaan hiilihydraatteja ja kaloreita. Karppisokerin huono puoli on että pussillinen tätä vaihtoehtomakeuttajaa on puolet kalliimpi kuin steviapurkki, mutta pussi ei tyhjene kerrasta eikä kahdesta minun leipomistahdillani. :D

Luonnossa karppisokeri esiintyy muun muassa päärynässä, melonissa ja viinirypäleissä. Sakkaroositon ja fruktoositon makeuttaja valmistetaan käymisteitse tavallisesta rypälesokerista fermentoimalla kuten soijakastike ja jogurtti. Käymisen loputtua sokeriton sokeriton sokeri sitten suodatetaan, kuivatetaan ja kiteytetään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti