Salut,
messieurs-dames. Ennen kuin päädyin rajaamaan sokerin käytön
sallituksi korkeintaan vain herkkupäivinä olin lueskellut sen
haitallisuudesta terveydelle useista lähteistä. Lopultakin jopa
”ravitsemusasiantuntijat” ovat alkaneet huomata, miten
haitallista sokeri on muullekin kuin hampaille ja vartalon
pitämiseksi timminä. Viatonta voita on pidettynä pääsyyllisenä
lihavuudelle, sydän- ja verisuonitaudeille ja kakkostyypin
diabetekselle. Viime vuosina seurantatutkimuksissa on ilmennyt, että
sokeri häiritsee kehon normaalia aineenvaihduntaa. Nämä
aineenvaihdunnan häiriöt taas lisäävät riskiä sairastua juuri
niihin sairauksiin, joista on syytetty vuosikausia kovaa rasvaa.
Valintani
taustallani oli myös turhamainen uteliaisuus, sillä kuulemma
sokerittomuus parantaisi ihon kuntoa, ja ihoni saisi kaunistua
olkoonkin se paljon paremmassa kunnossa kuin edellisenä kesänä.
Sokeriton ruokavalio
ei ole ihan oikeasti ollut minulle luopumista mistään hyvästä.
Sen sijaan olen korvannut sokerin paremmilla vaihtoehdoilla, joiden
avulla voin myös leipoa sille päälle sattuessani. Tässä
postauksessa esittelen teille kolme terveellisempää vaihtoehtoa
sokerille. :)
Tipautan kahviin ja sokerittomaan kaakaoon Cologranin tai Canderellin steviatabletteja. Yksi tabletti makeuttaa tarpeeksi, joskin kaakaokahvi on parasta kahdella.
Makeustuspuriste ja alla oleva jauho valmistetaan stevia rebaudiana -nimisestä kasvista eli makeasta lehdestä. Se kasvaa luonnonvaraisena Etelä-Amerikassa, ja sitä viljellään Etelä-Amerikan maiden lisäksi nykyään muun muassa Aasian ja Lähi-Idän maissa. Kasvista voidaan valmistaa luonnonmukaista sekä täysin hiilihydraatitonta makeusainetta, jota kutsutaan nimellä stevioliglykosidit – tuttavallisemmin stevia.
Vihersmoothie on parempaa kun sitä makeuttaa pikkuisen Canderellin steviajauheella. Purkissa lukee sen sopivan mainiosti murojen, jogurtin ja hedelmien makeuttamiseen sekä leivontaan. Stevia ei sitten korvaa leivonnassa täysin sokeria, koska se ei toimi niin sanotusti ruokana hiivalle.
Vaihdoin tavallisen sokerin leivonnassa karppisokeriin. Sen maku, koostumus ja ulkonäkö muistuttavat enemmän tavallista sokeria, joskaan siitä ei imeydy lainkaan hiilihydraatteja ja kaloreita. Karppisokerin huono puoli on että pussillinen tätä vaihtoehtomakeuttajaa on puolet kalliimpi kuin steviapurkki, mutta pussi ei tyhjene kerrasta eikä kahdesta minun leipomistahdillani. :D
Luonnossa
karppisokeri esiintyy muun muassa päärynässä, melonissa ja
viinirypäleissä. Sakkaroositon ja fruktoositon makeuttaja
valmistetaan käymisteitse tavallisesta rypälesokerista
fermentoimalla kuten soijakastike ja jogurtti. Käymisen loputtua
sokeriton sokeriton sokeri sitten suodatetaan, kuivatetaan ja
kiteytetään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti