torstai 16. huhtikuuta 2015

Pula-ajan reseptejä

Reseptejä ei ole testattu toimiviksi Hannabellan keittokomerossa, jotan kokkaaminen on täysin lukijoiden omalla vastuulla, mikäli teidän tekee mieli elävöittää historiaa tällä tavalla. :D

Pula-ajan silakkalaatikko:

2 kiloa perunoita
250 grammaa suolasilakoita
3 keskikokoista sipulia
noin 350 grammaa sianlihaa (siankylkeä)
kokonaisia maustepippureita
noin 1 litra maitoa
noin 2 ruokalusikallista vehnäjauhoja

Huuhdo suolasilakat kahteen, kolmeen kertaan kylmällä vedellä tai liota niitä yön yli.

Poista kaloista päät ja evät. Leikkaa kalat saksilla pieniksi paloiksi. Kuutioi sianliha, mutta säästä silakkalaatikon päälle levitettäväksi rasvaisimmat viipaleet. Viipaloi kuorittuja perunoita suoraan tilavaan uunivuokaan. Levitä perunaviipaleet, saksitut silakat, silavakuutiot, silputut sipulit ja rouhitut maustepippurit kerroksittain uunivuokaan siten, että päällimmäiseksi tulee kerros perunaviipaleita ja sen päälle muutama sianlihaviipale.

Kaada vuokaan nesteeksi maitoa, johon on sekoitettu nestettä sitomaan vähän vehnäjauhoja. Paista ensin 200 asteessa. Pinnan saatua väriä,pienennä lämpöä ja anna kypsyä vähintään pari tuntia 150-160 asteessa.



Kaurakakku:

2-3 ruokalusikallinen voita
2 rkl marmelaadia (”laitoin mansikkahilloa”)
2 ruokalusikallinen sokeria
1 ½ kahvikupillista kaurasuurimoita
½ -1 kahvikupillinen vehnäjauhoja
½ teelusikallinen soodaa

Voitele korppujahotettu rautapannu. Voi hierotaan marmelaadin ja sokerin kanssa vaahdoksi. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lisätään voivaahtoon. Seos kaadetaan jauhotettuun pannuun. Paistetaan hyvässä lämmössä noin 20 minuuttia. Jäähtynyt kakku kumotaan ja päälle sirotellaan tomusokeria! (Reseptin antaja paistoi 200 asteessa kiertoilmauunissa 20 minuuttia. ”Mikä se sitten oli ennen vanhaan hyvä lämpö? Pikkasen kärähti, luulen että normaali uuni 200 on sopiva.”)



Pyykärin kakku:

1 kahvikupillinen sokeria
1 teelusikallinen kanelia
2 ½ kahvikupillinen vehnäjauhoja
2 teelusikallinen leivinjauhetta
1 muna
½ kahvikupillinen hapanta tai tuoretta kermaa
½ kahvikupillinen kylmää kahvia
½ kahvikupillinen sulatettua voita

Kuivat aineet sekoitetaan kulhossa, loput samoin paitsi voi, sekaisin toisessa kulhossa. Kaadetaan kuivien aineiden joukkoon, voi viimeisenä. Taikina sekoitetaan jaa kaadetaan leivitettyyn vuokaan ja paistetaan keskilämmössä, 200 asteessa noin 45 minuuttia.



Nokkoskeitto:

1 litra tuoreita tai 0,25 litra kuivia nokkosia 2 litra juuresten keitinvettä
ruohosipulia suolaa ja pippuria
2 ruokalusikallista vehnä- tai grahamjauhoja

Tuoreet nokkoset perataan hyvin, kihautetaan vesitilkkasessa ja pannaan valumaan. Nokkosten keitinvesi otetaan talteen.

Nokkoset puristetaan lävikön kautta juuresten keitinveteen, johon lisätään nokkosvesi. Jauhot ripotellaan varovasti keittoon, joka maustetaan ja hienoksi leikattu ruohosipuli pannaan joukkoon. Keittoa vatkataan sen kiehuessa. Keitetään kunnes se on sakeaa.



Yksinkertainen kalamureke

250 grammaa kalaa,
1-2 ruokalusikallinen vehnäjauhoja
2 desilitra kalalientä,
1 muna
2 ruokalusikallinen perunajauhoja,
suolaa, paprikaa

Kalaliha irrotetaan selkäruodosta, nahasta ja sivuruodoista. Liha jauhetaan myllyssä tai hakataan hienoksi. Siihen lisätään kaikki ainekset, ja mureke vatkataan kuohkeaksi.

Murekkeesta voidaan paistaa pyöryköitä tai kyljyksiä tai se voidaan panna voideltuun vuokaan ja kypsentää vesipaahteessa tai uunissa siten, että suomustettu ehjä kalannahka levitetään uunipannulle sisäpuoli ylöspäin. Mureke levitetään nahalle ja voidellaan munalla. Korppujauhoja ripotellaan pinnalle ja mureke kypsennetään uunissa. Tarjoillaan kiepeäksi maustetun kastikkeen kera.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti